מהניסיון שלי, כרופא שיניים באשדוד, הרבה מלקוחותי הגיעו עם חששות בנושא שלפעמים היו לא הגיוניים. בתור מי ששם כמטרה לפניו תמיד להרגיע ולדאוג שללקוחות שלו היה נחת ורוגע אצלי על הכיסא, החלטתי להוסיף את המדריך הקצר-מקיף הזה שיתן רקע מאוד טובה על מה איך ולמה תותבות שיניים. המדריך נועד להיות עזר להבין יותר לעומק מה שימוש בתותבות יכלול ויתן רקע רחב יותר בנושא. לכל שאלה נוספת, אתם מוזמנים להתקשר או להשאיר פרטים ואשמח לתת ייעוץ בנושא (אני עונה גם בווצאפ).
שיניים תותבת מהוות תחליף נשלף לשיניים חסרות ולרקמות הסובבות אותן. ישנן שני סוגי תבניות של שיניים תותבות – תבנית חלקית או מלאה של שיניים תותבות. תבנית מלאה של שיניים תותבות משמשת כאשר כל השיניים חסרות, בעוד תבנית חלקית של שיניים תותבות משמשת כאשר נותרו כמה שיניים טבעיות.
תבנית מלאה של שיניים תותבות יכולה להיות "קונבנציונלית" או "מיידית". תבנית תותבת קונבנציונלית נוצרת לאחר שהשיניים הוסרו ורקמת החניכיים החלה להחלים, מוכנה להתמקם בפה כשמונה עד 12 שבועות לאחר הסרת השיניים.
שלא כמו תבנית שיניים תותבות קונבנציונלית, תבנית שיניים תותבות מיידית מוכנה מראש וניתן למקם אותה ברגע שהשיניים מוסרות. כתוצאה מכך, מי שמרכיב את התבנית אינו חייב להישאר ללא שיניים במהלך תקופת הריפוי. עם זאת, העצמות והחניכיים מתכווצות עם הזמן, במיוחד בתקופת הריפוי שלאחר הסרת השיניים. לכן, החיסרון של שיניים תותבות מיידיות בהשוואה לשיניים תותבות קונבנציונליות, הוא שאלו דורשות יותר התאמות בכדי להיות מורכבות כראוי במהלך תהליך הריפוי, בדרך כלל יש להחשיב אותן רק כפתרון זמני עד שניתן לבצע שיניים תותבות קונבנציונליות.
תבנית חלקית (נשלפת או גשר) של שיניים תותבת מורכבת בדרך כלל משיניים חלופיות המחוברות לבסיס פלסטיק בצבע ורוד או מסטיק, אשר לעתים מתוחזק במסגרת מתכתית, שתפקידה לקבע את התותבת במקומה בפה. נשתמש בתבנית חלקית של שיניים תותבות כאשר נותרו שיניים טבעיות (אחת או יותר) בלסת העליונה או התחתונה. גשר קבוע מחליף שן אחת או יותר על ידי הנחת כתרים על השיניים משני צדי החלל וחיבור של שיניים מלאכותיות אליהן. "גשר" זה מתקבע לאחר מכן למקומו. תבנית חלקית של שיניים תותבות ממלאת את החללים שנוצרו בשיניים החסרות ומונעת מהשיניים הקיימות לשנות את מיקומן. מערכת תותבת חלקית ניתנת להסרה ויש לה חיבורים פנימיים במקום אבזמים המתחברים לכתרים הסמוכים. זהו מכשיר בעל מראה טבעי יותר.
כן, ניתן להשתמש בשתלים דנטליים כדי לתמוך בגשרים צמנטיים, ובכך לבטל את הצורך בשיניים תותבות. העלות היא בדרך כלל גבוהה יותר, אבל השתלים והגשרים דומים יותר בתחושתם לשיניים אמיתיות. שתלים דנטליים הופכים להיות האלטרנטיבה לשיניים תותבות – אך לא כולם מועמדים מתאימים לשתלים.
ניתן להשתמש בשתלים דנטליים גם לתמיכה בשיניים תותבות, המציעות יציבות רבה יותר.
התייעצו עם רופא השיניים לקבלת ייעוץ לגבי שתלים – או עם ההמלצה שלנו, רופא שיניים מומחה מאשדוד.
תהליך פיתוח שיניים תותבות אורך מספר שבועות ודורש מספר פגישות. לאחר שרופא השיניים או הפרוסטונדיסט שלך (רופא שיניים המתמחה בשיקום והחלפת שיניים) קובע איזה סוג של פתרון הוא הטוב ביותר עבורכם, באופן כללי הצעדים הבאים הם:
שיניים תותבות חדשות עשויות להרגיש קצת מוזרות או משוחררות במשך כמה שבועות, עד ששרירי הלחיים והלשון ילמדו לשמור אותם במקומם ותרגישו בנוח להרכיב ולהסיר אותם. כמו כן, כאשר מתחילים לראשונה להרכיב שיניים תותבות, אין זה יוצא דופן להרגיש גירוי קל או כאב, או לחוש הגדלה בכמות הרוק, אך בעיות אלה יפחתו ככל שהפה יתרגל.
האם שיניים תותבות יגרמו לי להיראות אחרת?
שיניים תותבות אמורות להיראות דומות מאוד לשיניים הטבעיות שלכם, כך שניתן יהיה להבחין רק בשינוי קל. למעשה, שיניים תותבות יכולות לשדרג את החיוך שלכם ולהשלים את מראה הפנים.
האם קשה לאכול עם שיניים תותבות חדשות?
אכילה עם שיניים תותבות חדשות תדרוש מעט תרגול ועשויה להיות לא נוחה עבור חלק מהאנשים בשבועות הראשונים. כדי להתרגל לתותבת החדשה, רצוי להתחיל עם מזונות רכים שנחתכו לחתיכות קטנות. יש ללעוס לאט באמצעות שני צידי הפה. אחרי שהתרגלתם לשיניים התותבות החדשות, הוסיפו מזונות אחרים עד שתחזרו לתזונה רגילה. היזהרו עם מזונות חמים או קשים, ועצמות או עצמים חדים. בנוסף, הימנעו ממזונות דביקים או קשיחים במיוחד. מומלץ להימנע מלעיסה של מסטיק בזמן שאתם מרכיבים את התותבת. כמו כן, אין להשתמש בקיסמים בעת הרכבת התותבות.
האם התותבות ישנו את האופן שבו אתם מדברים?
לאחר קבלת התותבות, ייתכן שתתקשו לבטא מילים מסוימות. לכן, חשוב לתרגל אותן על ידי אמירת המילים הקשות בקול רם. עם הזמן והתרגול, תתרגלו לדבר כמו שצריך גם עם התותבות.
אם התותבות "לוחצות" בזמן שאתם מדברים, צרו קשר עם רופא השיניים שלכם. תותבות עשויות להחליק מדי פעם בזמן שאתם צוחקים, משתעלים או מחייכים. יש למקם מחדש את התותבות על ידי נשיכה עדינה ובליעה. אם בעיית הדיבור נמשכת, יש להתייעץ עם רופא השיניים או עם הפרוסטונדיסט.
רופא השיניים או הפרוסטונדיסט שלכם ינחו אתכם כמה זמן להרכיב את התותבות ומתי להסיר אותן. במהלך הימים הראשונים לאחר קבלת התותבת, ייתכן שתתבקשו להרכיב אותה כל הזמן, כולל בזמן שאתם ישנים. למרות שזה עשוי להיות זמנית לא נוח, זוהי הדרך המהירה ביותר לזהות איפה נדרשת התאמה לתותבת. לאחר ביצוע ההתאמות, תוכלו להסיר את התותבות לפני השינה. הדבר יאפשר לרקמות החניכיים לנוח וימשיך תהליכי גירוי וניקוי נורמליים על ידי הלשון והרוק. ניתן להחזיר את התותבת לפה בבוקר.
האם עלי להשתמש בדבק לתותבות?
דבק תותב עשוי להיות נחוץ בנסיבות הבאות:
ישנם מצבים בהם אין להשתמש בדבק לתותבות. מקרים אלה כוללים:
הנה כמה טיפים שכדאי לקחת בחשבון בעת מריחת דבקים על תותבות:
דבקים דנטליים בטוחים לשימוש כל עוד הם מיושמים לפי ההוראות. אם התותבת מתאימה היטב והדבק משמש רק כדי לתת יציבות נוספת, לא אמורה להיות השפעה שלילית. אם נעשה שימוש מוגזם בדבקים כדי למלא חללים עבור תותבת לא מתאימה, הדבק עלול להזיק לרקמות הרכות והקשות שמתחת. מדי פעם, במקרים כאלה, עלולה להיווצר דלקת ברקמות הרכות. בנוסף, בגלל תנועה על הרקמה הרכה והעצם בבסיס, תותבת לא מתאימה עלולה לגרום לאובדן עצם.
טיפול נכון בתותבות חשוב הן לבריאות השיניים התותבות שלכם והן לפה כולו. הנה כמה טיפים:
לאחר שתקבלו את התותבות שלכם, ייתכן שתזדקקו לפגישת מעקב אחת או יותר כדי לקבל התאמות. לעולם אל תנסו להתאים או לתקן שיניים תותבות בעצמכם. לעולם אל תכופפו אף חלק של האבזם או החיבורים המתכתיים בעצמכם; אתם עלולים להחליש את מבנה המתכתי. ערכות תיקון "עשה זאת בעצמך" עלולות לגרום נזק בלתי הפיך לשיניים תותבות, ודבקים ללא מרשם עלולים להכיל כימיקלים מזיקים.
תותבות שאינן מתאימות למבנה הפה שלכם עלולות לגרום לגירויים ופצעים בפה ובחניכיים. הקפידו לעדכן את רופא השיניים שלכם במידה והתותבות נשברות, נסדקות או נהרסות או אם אחת השיניים משתחררת. לעתים קרובות, הרופא יכול לבצע את ההתאמה או התיקון באותו יום. במקרה של תיקון מסובך, ייתכן שיהיה צורך לשלוח את התותבת למעבדה מיוחדת.
עם הזמן, יהיה צורך לתקן את התותבות, לעצב אותן מחדש או ליצור חדשות עקב בלאי סביר ושינויים טבעיים הקשורים לגיל במבנה הפנים, בעצמות הלסת ובחניכיים, או במידה ושיניים תותבות משתחררות. כדי לסדר מחדש או לעצב מחדש תותבת, רופא השיניים או הפרוסטונדיסט מתאים מחדש את הבסיס, או יוצר בסיס חדש במטרה לעשות שימוש חוזר בשיניים הקיימות. בדרך כלל, ניתן להשתמש בתותבות באופן קבוע במשך 5 עד 7 שנים לפני שתצטרכו להחליף אותן.
גם עם תותבות מלאות, חשוב להבריש את החניכיים, הלשון והחיך עם מברשת בעלת זיפים רכים בכל בוקר לפני הכנסת השיניים התותבות. בצורה כזו נסיר פלאק ונגביר את זרימת הדם בפה. שימו לב במיוחד לדרכים נכונות לנקות שיניים באזור אבזמי המתכת של התותבת; פלאק שנלכד מתחת לאבזמים מעלה את הסיכון לעששת. אם אתם מרכיבים תותבת חלקית, הקפידו להסיר אותה לפני צחצוח השיניים הטבעיות. חשוב לנקות, לתת מנוחה ולעסות את החניכיים באופן קבוע. שטיפת הפה מדי יום במים מלוחים פושרים תעזור לנקות את החניכיים. השתדלו לאכול באופן מאוזן, כדי לשמור על תזונה נכונה ופה בריא.
אם יש לכם שיניים תותבות, התייעצו עם רופא השיניים או הפרוסטונדיסט שלכם על תכיפות הביקורים, אולם הנורמה היא כל 6 חודשים. חשוב לשמור על ביקורי שיניים קבועים כדי שניתן יהיה לבדוק את השיניים התותבות והפה, לוודא התאמה נאותה של השיניים התותבות, לחפש סימנים למחלות הפה כולל סרטן ולנקות את השיניים באופן מקצועי.
לכל שאלה והתייעצות בחינם, אתם מוזמנים ליצור איתי קשר בטלפון המופיע באתר למעלה או בעמוד הצור קשר.